Difference between revisions of "SLAC-2017: Cosmology with CMB-S4"

From CMB-S4 wiki
Jump to navigationJump to search
m
m
Line 1: Line 1:
 
==Welcome to the wiki for the ''Cosmology with CMB-S4'' workshop at SLAC National Accelerator Laboratory, February 27-March 1, 2017.==
 
==Welcome to the wiki for the ''Cosmology with CMB-S4'' workshop at SLAC National Accelerator Laboratory, February 27-March 1, 2017.==
 
+
[https://kipac-web.stanford.edu/events/cmb-s4-workshop Official Workshop Website: Venue, Participants, Hotels, Logistics].
 
 
 
 
 
 
[https://kipac-web.stanford.edu/events/cmb-s4-workshop Official Workshop Website: Program, Participants, Registration, Hotels, Logistics].
 
 
 
 
 
  
 
==Workshop overview==
 
==Workshop overview==
Line 51: Line 45:
 
6:00 pm  Reception.
 
6:00 pm  Reception.
  
==Tuesday, February 28: From Science Requirements to Instrument parameters ==
+
==Tuesday, February 28==
9:00 am: [[SLAC-2017:Stage 3 Lessons | Lessons learned from Stage-3 experiments]] - ''1 hour'' -  Moderator: Lyman Page
+
9:00 Stage-3 experiment lessons learned. Moderator: Lyman Page
  
10:00 am: Coffee Break -- ''30 mins''
+
10:00 Coffee Break
  
10:30am: [[SLAC-2017:Complementary opportunities | Complementary opportunities]] - ''1 hour'' - Moderator: John Ruhl
+
10:30 Complementary opportunities. Moderator: John Ruhl
 
* Simons Observatory - Mark Devlin
 
* Simons Observatory - Mark Devlin
 
* Ground-based CMB programs in Europe
 
* Ground-based CMB programs in Europe
Line 62: Line 56:
 
* CCAT Prime - Michael Niemack
 
* CCAT Prime - Michael Niemack
  
11:30am: [[SLAC-2017:TechnologyBook | Overview of CMB-S4 Technology Book]] - ''30 minutes'' - Zeesh Ahmed and Aritoki Suzuki
+
11:30  Overview of CMB-S4 Technology Book - Zeesh Ahmed and Aritoki Suzuki
  
12:00pm: [[SLAC-2017:Systems Engineering | Technical Flowdown: Systems Engineering]] - ''45 minutes'' - Steve Padin and Jeff McMahon
+
12:00  Technical Flowdown: Systems Engineering - Steve Padin and Jeff McMahon
  
1:00pm: Lunch - ''1 hour 15 minutes''
+
1:00  Lunch
  
2:00pm: Parallel sessions - ''2 hours''
+
2:00 Parallel sessions
* [[SLAC-2017:Sensors and Readout Parallel Session | Optical Coupling, Sensors and Readout]] (Aritoki Suzuki, Zeeshan Ahmed, and Jeff McMahon)
+
* Optical Coupling, Sensors and Readout (Aritoki Suzuki, Zeeshan Ahmed, and Jeff McMahon)
* [[SLAC-2017:Telescopes and Receiver Optics Parallel Session | Telescopes and Receiver Optics]] (Michael Niemack, Nils Halverson, and Steve Padin)
+
* Telescopes and Receiver Optics (Michael Niemack, Nils Halverson, and Steve Padin)
 
* Foregrounds, Systematics & Modeling
 
* Foregrounds, Systematics & Modeling
** [[SLAC-2017:FSM Small angular scales | Small Angular Scales]] (Dunkley, Green, van Engelen)  
+
** Small angular scales (Dunkley, Green, van Engelen)  
** [[SLAC-2017:FSM Large angular scales | Large Angular Scales]] (Borrill, Flauger, Kovac)
+
** Large angular scales (Borrill, Flauger, Kovac)
 
 
4:00pm: Coffee Break - ''30 minutes''
 
 
 
4:30pm: [[SLAC-2017:Workshop Summary | Summary of parallel sessions, path forward and closing]] - ''1 hour 30 minutes''
 
  
6:00pm: Adjourn
 
  
==Wednesday, March 1: Breakout meetings==
+
4:00 Coffee Break
  
9:00am: [[SLAC-2017:Sensors and Readout Breakout | Sensors and Readout]] - Aritoki Suzuki and Zeesh Ahmed
+
4:30-6:00 Summary of parallel sessions, path forward and closing

Revision as of 01:17, 23 February 2017

Welcome to the wiki for the Cosmology with CMB-S4 workshop at SLAC National Accelerator Laboratory, February 27-March 1, 2017.

Official Workshop Website: Venue, Participants, Hotels, Logistics.

Workshop overview

The first two days of the workshop are dedicated to CMB-S4. There are rooms available for splinter meetings on the third day; please contact the local organizers ASAP if you need a room for a third day session.

About this wiki

As for the previous two workshops, we will use this wiki to organize the sessions and to capture the input from the sessions, and develop next steps. Initial page stubs will be provided for each break-out session. The wiki will be used during the break-out sessions, and also for the plenary session. Participants are encouraged to edit the wiki directly, including uploading plots or a few slides.

Hints for formatting this wiki can be found here: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting

All plenaries in Kavli Auditorium in Building 51.

Monday, February 27: Towards L-1 Science Requirements

9:00 am Welcome. Plans, agenda, workshop overview - 15 minutes - Kent Irwin

9:15 am: Reports from CDT and agencies - 45 minutes

  • Update from CDT - Charles Lawrence
  • Update from NSF
  • Update from DOE - Kathy Turner

10:00 am: Introduction to L-1 Science requirements process; inflation, neutrinos, light relics summary - 15 minutes - John Carlstrom

10:15 am: Scott Dodelson

10:20 am: Coffee break - 25 minutes

10:45 am: Clusters and high ell science - 2 hrs 15 mins - Coordinator: Jo Dunkley

1:00 pm: Lunch

2:30 pm: Special session: LSST-CMBS4 science - 45 mins

3:15 pm: Coffee break - 30 minutes

3:45 pm: Foregrounds and simulations - 1 hour - Coordinator: Lloyd Knox

4:45 pm Plan for Day 2

5:00 pm DOE/NSF Project Experience - Key Ingredients to Success - 30 mins - James Yeck

6:00 pm Reception.

Tuesday, February 28

9:00 Stage-3 experiment lessons learned. Moderator: Lyman Page

10:00 Coffee Break

10:30 Complementary opportunities. Moderator: John Ruhl

  • Simons Observatory - Mark Devlin
  • Ground-based CMB programs in Europe
  • Tibet - Chao-Lin Kuo
  • CCAT Prime - Michael Niemack

11:30 Overview of CMB-S4 Technology Book - Zeesh Ahmed and Aritoki Suzuki

12:00 Technical Flowdown: Systems Engineering - Steve Padin and Jeff McMahon

1:00 Lunch

2:00 Parallel sessions

  • Optical Coupling, Sensors and Readout (Aritoki Suzuki, Zeeshan Ahmed, and Jeff McMahon)
  • Telescopes and Receiver Optics (Michael Niemack, Nils Halverson, and Steve Padin)
  • Foregrounds, Systematics & Modeling
    • Small angular scales (Dunkley, Green, van Engelen)
    • Large angular scales (Borrill, Flauger, Kovac)


4:00 Coffee Break

4:30-6:00 Summary of parallel sessions, path forward and closing