Difference between revisions of "Harvard-2017: Cosmology with CMB-S4"

From CMB-S4 wiki
Jump to navigationJump to search
 
(46 intermediate revisions by 7 users not shown)
Line 21: Line 21:
  
 
==Thursday, 24 August==
 
==Thursday, 24 August==
 +
'''All plenaries in Jefferson 250, breaks in Jefferson 450 (Library)'''
  
8:00 AM Light Breakfast, Coffee
+
'''Join Thursday's plenary session remotely by clicking [https://bluejeans.com/551963402 here]'''
 +
or join Blue Jeans by phone: +1.408.740.7256 or +1.408.317.9253, Meeting ID: 551963402 #
 +
 
 +
8:00AM Light Breakfast, Coffee   (Jefferson 450 (library))
 
 
 
Plenary
 
Plenary
 
 
9:00 AM Kickoff -- welcome, logistics, workshop goals, context (20 min)
+
9:00AM [[Harvard-2017:Introduction | Introduction ]] -- welcome, logistics, workshop goals, context (20 min) - Chris Stubbs (Harvard Physics), John Kovac, Cora Dvorkin
 
 
9:20 AM S4 Overview +
 
Community Vision as expressed so far: Science Book, (Technology Book?) (20 min)
 
 
 
9:40 AM CDT overview & schedule & cost status update (10 + 5 min)
 
 
 
S4 Vision and CDT Synchronization
 
 
 
9:55 AM Overview -- charge & status of deliverables (10+10 min)
 
  
10:15 AM Key Science, Parameter Targets (10 + 10 min)
+
9:20AM [[Harvard-2017:S4 Overview| S4 Overview and Community Vision as expressed so far]] (20 min) - John Carlstrom
 
BREAK (30 min)
 
  
10:45 AM High-Ell Science overview (20 + 15 min)
+
9:40AM [[Harvard-2017: CDT Overview| CDT overview & schedule & cost status update]] (10 + 5 min) - Charles Lawrence
  
11:20 AM Surveys (10+10 min)
+
9:55AM PLENARY:  [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization| S4 Vision and CDT Synchronization]] - Chair: Mark Devlin;  scribe: Akito Kusaka
  
11:40 AM Open Discussion
+
* 9:55AM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization|Overview]] -- charge & status of deliverables (10+10 min) - Mark Devlin
 +
* 10:15AM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization|Key Science]], Parameter Targets (10 + 10 min) - Raphael Flauger
 +
* BREAK (20 min) (Jefferson 450 (library))
 +
* 10:55AM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization|Clusters and baryonic physics]] (20 + 15 min) - Nick Battaglia
 +
* 11:30AM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization|Surveys]] (10+10 min) - Tom Crawford
 +
* 11:50AM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization|Open Discussion]] - All
 
 
12:00 PM LUNCH (90 min)
+
12:00PM LUNCH (90 min)
 
 
Plenary S4 Vision and CDT Synchronization, cont.
 
 
 
1:30 PM Strawman Instrument Design(s) (emphasizing trades), 10 + 20 min)
 
 
 
2:00 PM
 
 
 
R&D (5+15 min)
 
 
 
2:20 PM
 
  
Action items from session
+
1:30PM PLENARY cont:  [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization| S4 Vision and CDT Synchronization continued]]
 +
* 1:30PM  [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization| Strawman Instrument Design(s) ]](emphasizing trades), 10 + 20 min) - Adrian Lee
 +
* 2:00PM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization| R&D]] (5+15 min) - Kent Irwin
 +
* 2:20PM [[Harvard-2017: S4 Vision and CDT Synchronization| Action items]] from session - Akito Kusaka
 
 
3:00 PM BREAK (30 min)
+
3:00PM BREAK (30 min)
 
 
Elements of the S4 Collaboration (2h, maybe 45 + 5*15?)
 
 
 
3:30 PM Collaboration Elements by Example
 
 
 
4:00 PM Governance structures [charge to moderator: find 2-3 examples to display as kickoff]
 
 
 
4:25 PM Membership policy + mentoring [charge to moderator: find 2-3 examples to display as kickoff]
 
 
 
4:50 PM Publication + talks policy [charge to moderator: find 2-3 examples to display as kickoff]
 
 
 
5:15 PM wrap up interim planning and charge to next day parallels
 
 
 
Plenary Poster session
 
  
5:30 PM Lightning talks
+
3:30PM PLENARY:  [[Harvard-2017: Elements of the S4 Collaboration | Elements of the S4 Collaboration]] - Chair:  John Carlstrom
 +
* 3:30PM [[Harvard-2017: Elements of the S4 Collaboration | Collaboration Elements by Example]] - Brenna Flaugher
 +
* 4:00PM [[Harvard-2017: Elements of the S4 Collaboration | Governance structures]]  - Karen Byrum
 +
* 4:25PM [[Harvard-2017: Elements of the S4 Collaboration | Membership policy + mentoring]]  - Steve Kuhlmann
 +
* 4:50PM [[Harvard-2017: Elements of the S4 Collaboration | Publication + talks policy]]  - Nathan Whitehorn
 +
* 5:15PM       [[Harvard-2017: Elements of the S4 Collaboration | Wrap Up -- Interim Planning ]] -  Suzanne Staggs
  
6:00 PM Posters + drinks and light food in reception area
+
Plenary [[Harvard-2017: Poster session| Poster session]]
 +
* 5:30PM Lightning talks  - all
 +
* 6:00PM Posters + drinks and light food in reception area
  
 
==Friday, 25 August==
 
==Friday, 25 August==
 
8:00 AM Light Breakfast, Coffee
 
 
8:30 AM Parallel sessions I: Collaboration WGs (40m)
 
 
C1: governance structures?
 
 
C2: membership policy?
 
 
C3: publication policy?
 
 
9:20 AM Parallel sessions II: Science updates for Decadal (40m)
 
 
S1: high-ell
 
 
S2: E-mode cosmology: open questions after Planck, H0 and other tensions, reionization...?
 
 
S3: relation to space and balloons
 
 
10:00 AM BREAK (30m)
 
 
10:30 AM Parallel sessions III: Instrument and Analysis WGs (40m)
 
  
T1: technology book (next steps for second edition)
+
'''All plenaries in Jefferson 250, breaks in Library (Jefferson 450)'''
  
T2: Sim WG: systematics & noise realism in S4 simulations--approach and prioritization
+
'''Join Friday's plenary session remotely by clicking [https://bluejeans.com/551963402 here]'''
 +
or join Blue Jeans by phone: +1.408.740.7256 or +1.408.317.9253, Meeting ID: 551963402 #
  
T3: Sim WG: sky modeling, component separation and lensing reconstruction
+
8:00AM Light Breakfast, Coffee ( Jefferson 450)
  
T4: non-r forecasting and sims (Neff, feedback parameters, clusters)
+
8:25AM  [[Harvard-2017: Announcements| Morning Announcements  and break into Parallel Session]] (5 min) (Jefferson 450))
  
Plenary
+
8:30AM Parallel sessions I: Collaboration WGs (50 min)
  
11:20 AM Parallel I conveners quick summaries (3x10m=30m)
+
* [[Harvard-2017:C1| C1: governance structures]] - Chairs: John Carlstrom & Suzanne Staggs  (Jefferson 356)
 +
* [[Harvard-2017:C2| C2: membership policy]]    - Chair: Steve Kuhlmann  (Jefferson 250)
 +
* [[Harvard-2017:C3| C3: publication policy]]  - Chair: Nathan Whitehorn (Jefferson 256)
  
12:00 PM LUNCH (60m)
+
9:20AM Parallel sessions II: Science updates for Decadal (40 min)
  
+
*[[Harvard-2017:S1| S1: high-ell]]  - Chairs: Jim Bartlett + Colin Hill (Jefferson 250)
Plenary
+
*[[Harvard-2017:S2| S2: E-mode cosmology: open questions after Planck, H0 and other tensions, reionization]] - Chair: Cora Dvorkin (Jefferson 256)
 +
*[[Harvard-2017:S3| S3: relation to space and balloons]] - Chair: Shaul Hanany ( Jefferson 356)
  
1:00 PM Reports from parallels III (3x10m = 30m)
+
10:00AM BREAK (30 min)
  
+
10:30AM Parallel sessions III: Instrument and Analysis WGs (50 min)
1:30 PM Science Case & Preparing for the Decadal Review
 
  
Mechanics of decadal review process and timeline (5 + 5 minutes)
+
* [[Harvard-2017:T1| T1 : technology book (next steps for second edition) ]]  - Chairs: Zeeshan Ahmed and Aritoki Suzuki  ( Jefferson 453)
 +
* [[Harvard-2017:T2| T2: Sim WG: systematics & noise realism in S4 simulations--approach and prioritization]] - Chair: Tom Crawford  ( Jefferson 250)
 +
* [[Harvard-2017:T3| T3: Sim WG: sky modeling, component separation and lensing reconstruction]]    - Chair: Blake Sherwin  ( Jefferson 256)
 +
* [[Harvard-2017:T4|T4: non-r forecasting and sims (Neff, feedback parameters, clusters)]] - Chairs: Matthew Madhavacheril, Joel Meyers, Lindsey Bleem  ( Jefferson 356)
  
Reports from parallels II here w/ emphasis on synergies (3x10=30 minutes)
+
11:20AM   Plenary: Reports from Parallel I (3x(8+4) min=36 min) - Chair:  Clem Pryke (Jefferson 250)
 +
* [[Harvard-2017:C1| C1: Governance Structures Parallel Session Report]]  (top link on this page shows results of votes made during plenary)
  
Organizing outreach (White papers, conferences, ...)
+
12:00PM LUNCH (60 min)
  
 +
1:00PM [[Plenary: Reports from parallels III]] (3x(8+4) min=36 min) - Chair: Julian Borrill (Jefferson 250)
 
 
3:00 PM BREAK (20m)
+
1:40PM [[Harvard-2017:Science Case and  Preparing for the Decadal Review| Science Case & Preparing for the Decadal Review]] - Chair: Cora Dvorkin
 
+
* Mechanics of decadal review process and timeline (5 + 5 min) - John Carlstrom
 +
* Reports from parallels II here w/ emphasis on synergies (3x(8+4) min=36 min) - Session II chairs
 +
* Organizing outreach (White papers, conferences, ...) (40mn) - Lloyd Knox
 
 
Plenary Concluding Session
+
3:10PM BREAK (20 min)
  
3:30 PM Panel discussion: goals for the next S4 workshop
+
3:30PM Plenary [[Harvard-2017: Concluding Session| Concluding Session]]
 +
* 3:30PM Panel discussion: Post CDT planning and goals for the next S4 workshop 1) Collaboration 2) Decadal 3) Sims 4) R&D  - Moderator: Knox, panel: Clarence Chang, Tom Crawford, Mark Devlin, Raphael Flauger, Clem Pryke
 +
* 5:00PM  Thanks and adjourn

Latest revision as of 12:31, 25 August 2017

Welcome to the wiki for the CMB-S4 Collaboration workshop at Harvard, August 24-25, 2017.

Official Workshop Website: Registration, Participants, Hotels, Logistics.

Workshop overview

CMB-S4@Harvard continues a successful series of workshops bringing together the CMB experimental and theoretical community to plan a coordinated, stage-4 ground-based CMB experiment.

Topics of this workshop may include

  • Science case updates and discussion of a possible second edition of the science book
  • Review of the CMB-S4 technology book
  • Progress on sky models, simulations, data quality validation
  • Other inputs for the fall report of the CMB-S4 Concept Definition Team
  • Definition of the CMB-S4 collaboration model.

The program for the two days of the main workshop will be developed below. Meetings of the CMB-S4 CDT will continue over the weekend (Aug 26-27).

About this wiki

As for previous workshops, we will use this wiki to organize the sessions and to capture the input from the sessions, and develop next steps. Initial page stubs will be provided for each break-out session. The wiki will be used during the break-out sessions, and also for the plenary session. Participants are encouraged to edit the wiki directly, including uploading plots or a few slides.

Hints for formatting this wiki can be found here: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting

Thursday, 24 August

All plenaries in Jefferson 250, breaks in Jefferson 450 (Library)

Join Thursday's plenary session remotely by clicking here or join Blue Jeans by phone: +1.408.740.7256 or +1.408.317.9253, Meeting ID: 551963402 #

8:00AM Light Breakfast, Coffee (Jefferson 450 (library))

Plenary

9:00AM Introduction -- welcome, logistics, workshop goals, context (20 min) - Chris Stubbs (Harvard Physics), John Kovac, Cora Dvorkin

9:20AM S4 Overview and Community Vision as expressed so far (20 min) - John Carlstrom

9:40AM CDT overview & schedule & cost status update (10 + 5 min) - Charles Lawrence

9:55AM PLENARY: S4 Vision and CDT Synchronization - Chair: Mark Devlin; scribe: Akito Kusaka

12:00PM LUNCH (90 min)

1:30PM PLENARY cont: S4 Vision and CDT Synchronization continued

3:00PM BREAK (30 min)

3:30PM PLENARY: Elements of the S4 Collaboration - Chair: John Carlstrom

Plenary Poster session

  • 5:30PM Lightning talks - all
  • 6:00PM Posters + drinks and light food in reception area

Friday, 25 August

All plenaries in Jefferson 250, breaks in Library (Jefferson 450)

Join Friday's plenary session remotely by clicking here or join Blue Jeans by phone: +1.408.740.7256 or +1.408.317.9253, Meeting ID: 551963402 #

8:00AM Light Breakfast, Coffee ( Jefferson 450)

8:25AM Morning Announcements and break into Parallel Session (5 min) (Jefferson 450))

8:30AM Parallel sessions I: Collaboration WGs (50 min)

9:20AM Parallel sessions II: Science updates for Decadal (40 min)

10:00AM BREAK (30 min)

10:30AM Parallel sessions III: Instrument and Analysis WGs (50 min)

11:20AM Plenary: Reports from Parallel I (3x(8+4) min=36 min) - Chair: Clem Pryke (Jefferson 250)

12:00PM LUNCH (60 min)

1:00PM Plenary: Reports from parallels III (3x(8+4) min=36 min) - Chair: Julian Borrill (Jefferson 250)

1:40PM Science Case & Preparing for the Decadal Review - Chair: Cora Dvorkin

  • Mechanics of decadal review process and timeline (5 + 5 min) - John Carlstrom
  • Reports from parallels II here w/ emphasis on synergies (3x(8+4) min=36 min) - Session II chairs
  • Organizing outreach (White papers, conferences, ...) (40mn) - Lloyd Knox

3:10PM BREAK (20 min)

3:30PM Plenary Concluding Session

  • 3:30PM Panel discussion: Post CDT planning and goals for the next S4 workshop 1) Collaboration 2) Decadal 3) Sims 4) R&D - Moderator: Knox, panel: Clarence Chang, Tom Crawford, Mark Devlin, Raphael Flauger, Clem Pryke
  • 5:00PM Thanks and adjourn